Democratisch leiderschap

In dit blog legt Blending Forces je meer uit over Democratisch Leiderschap; ben jij een Democratische leider?

Democratisch leidinggeven of participerend leidinggeven?

Democratisch leidinggeven en participerend leidinggeven gaan samen door één deur. Het grootste verschil tussen de twee principes is dat hoewel er in beide gevallen een persoon uiteindelijk de knoop moet doorhakken, terwijl dit bij participerend leidinggeven formeler wordt geïmplementeerd. Hoewel iedere medewerker inspraak heeft en betrokken wordt, is de leidinggevende uiteindelijk de persoon die op basis van alle meningen en ideeën de keuze maakt.

leiderschapsstijlen democratisch

Herken je valkuilen

Hoewel het heel positieve resultaten kan leveren om medewerkers te betrekken binnen een beslissingsproces, kan democratisch leiderschap ook eindeloze discussies en besluiteloosheid aanwakkeren. Veel hoofden die meedenken bieden perspectief en ruimte voor creativiteit, maar ook veel meningen waarover niet iedereen het eens is. Deze discussies en besluiteloosheid zijn daarnaast ook niet tijdsefficiënt of doeltreffend. Er is ook groter risico op het missen van deadlines, door mogelijk trage besluitvorming

Het is van groot belang dat er iemand is die uiteindelijk de knoop doorhakt om productief te blijven. De leidinggevende moet in deze situaties altijd alert blijven en waar nodig actie ondernemen zodat er niet van het doel/de opdracht afgedwaald wordt: vermijd stuurloosheid.

Wat doet Blending Forces?

Blending forces is een ondersteunende factor binnen het motiveren van samenwerking binnen bedrijven op het gebied van duurzaamheid, vitaliteit en resultaatgerichtheid. Wij bieden diverse engagement programma’s aan, bestaande uit verschillende modules met ingrediënten die gegarandeerd verschil gaan maken binnen jouw onderneming of organisatie! Op zichzelf zijn deze modules al sterk, maar gecombineerd behalen deze de gewenste resultaten. Zin om samen met ons jouw vraagstukken aan te pakken? Neem dan vandaag nog contact met ons op. 

Contact opnemen

Blending Forces

Benieuwd geworden naar de kennis en services van Blending Forces? Ontdek het op deze pagina. 

Laatste update: 2 februari 2023