Directief leiderschap

In dit blog legt Blending Forces je meer uit over Directief Leiderschap; herken jij jezelf terug in deze leiderschapsstijl?

Directief leidinggeven

Het directief leidinggeven focust zich op de taak en het resultaat - dus minder op het persoon. Het achterliggend idee van directief leidinggeven is dat mensen sturing en controle nodig hebben. Deze leiderschapsvorm werpt zijn vruchten goed af binnen crisissituaties. Het is echter belangrijk dat je goed op de balans let bij het hanteren van een directe leiderschapsvorm.

Wees besluitvaardig maar betrek medewerkers ook binnen dit proces - blijf resultaatgericht maar wees niet opdringerig. Wanneer jij als leidinggevende voor deze balans zorgt, zullen je teamleden zich een stuk betrokkener en gemotiveerd voelen! Een schaduwzijde van deze leiderschapsvorm is namelijk afhankelijkheid, gehoorzaamheid en gebrek aan betrokkenheid van medewerkers.

directieve leiderschapsstijl

Herken je valkuilen

Als directief leider beschik je over veel goede kwaliteiten. Sommige van jouw kwaliteiten kunnen juist ook je valkuil zijn. Blending Forces heeft de meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje gezet - zo weet je precies aan welke competenties je mogelijk kunt werken in het komende business jaar:

  • je komt opdringerig over
  • je komt dwingend over
  • je besluit impulsief
  • je grijpt te snel in
  • je focust je te veel op het gewenste resultaat
  • je bent te direct in communicatie
  • je staat onvoldoende open voor de mening van anderen
  • je houdt een te hoog tempo aan

Wat doet Blending Forces?

Blending forces zorgt ervoor dat organisaties en teams gemotiveerd, gezond, duurzaam en resultaatgericht gaan samenwerken. Wij bieden diverse engagement programma’s aan, bestaande uit verschillende modules met ingrediënten die gegarandeerd verschil gaan maken! Op zichzelf zijn deze modules al sterk, maar gecombineerd behalen deze de beste resultaten. Zin om samen met ons jouw vraagstukken aan te pakken? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Contact opnemen

Blending Forces

Benieuwd geworden naar de kennis en services van Blending Forces? Ontdek het op deze pagina. 

Laatste update: 2 februari 2023