Directief leiderschap: inzicht in de stijl en valkuilen

In dit blog van Blending Forces ontdek je meer over directief leiderschap. Leer wat het inhoudt, hoe het team wordt aangestuurd en ontdek de valkuilen van deze leiderschapsstijl. Herken jij jezelf terug in deze leiderschapsstijl?

Directief leidinggeven is verantwoordelijkheid nemen

Als directief leider ben je in staat om de verantwoordelijkheid te nemen en knopen door te hakken. Je hebt een sterk gevoel van richting en weet anderen te motiveren om resultaten te behalen. Deze leiderschapsstijl kan bijdragen aan een efficiënte uitvoering van taken en het behalen van specifieke doelstellingen.

Het directief leidinggeven focust zich op de taak en het resultaat - dus minder op het persoon. Het achterliggend idee van directief leidinggeven is dat mensen sturing en controle nodig hebben. Deze leiderschapsvorm werpt zijn vruchten goed af binnen crisissituaties. Het is echter belangrijk dat je goed op de balans let bij het hanteren van een directe leiderschapsvorm.

Wees besluitvaardig maar betrek medewerkers ook binnen dit proces - blijf resultaatgericht maar wees niet opdringerig. Wanneer jij als leidinggevende voor deze balans zorgt, zullen je teamleden zich een stuk betrokkener en gemotiveerd voelen! Een schaduwzijde van deze leiderschapsvorm is namelijk afhankelijkheid, gehoorzaamheid en gebrek aan betrokkenheid van medewerkers.

directieve leiderschapsstijl

De valkuilen van directief leiderschap

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat directief leiderschap ook valkuilen met zich mee kan brengen. Het risico bestaat dat medewerkers zich afhankelijk voelen en er een gebrek aan betrokkenheid ontstaat. Om deze valkuilen te vermijden, is het essentieel om een goede balans te vinden tussen het verstrekken van duidelijke richtlijnen en het betrekken van medewerkers bij het besluitvormingsproces. Door open te staan voor de input en meningen van anderen, kun je een meer inclusieve en motiverende omgeving creëren.

Als directief leider beschik je dus over veel goede kwaliteiten. Sommige van jouw kwaliteiten kunnen juist ook je valkuil zijn. Blending Forces heeft de meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje gezet - zo weet je precies aan welke competenties je mogelijk kunt werken in het komende business jaar:

  • je komt opdringerig over
  • je komt dwingend over
  • je besluit impulsief
  • je grijpt te snel in
  • je focust je te veel op het gewenste resultaat
  • je bent te direct in communicatie
  • je staat onvoldoende open voor de mening van anderen
  • je houdt een te hoog tempo aan

Kortom, directief leiderschap is een leiderschapsstijl waarbij de focus ligt op het helder formuleren van verwachtingen, het sturen van het team en het behalen van resultaten. Als directief leider ben je vastberaden en besluitvaardig. Het is belangrijk om de valkuilen van deze stijl te herkennen en te streven naar een goede balans tussen sturing en betrokkenheid om een effectieve en motiverende werkomgeving te creëren.

Wat doet Blending Forces?

Bij Blending Forces helpen we organisaties en teams om gemotiveerd, gezond, duurzaam en resultaatgericht samen te werken. Ontdek onze engagement programma's en modules die gegarandeerd een verschil maken. Neem vandaag nog contact met ons op om jouw vraagstukken aan te pakken.

Ben je klaar om je leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau te tillen? Neem vandaag nog contact op met Blending Forces en ontdek hoe we jou kunnen ondersteunen in het ontwikkelen van jouw directieve leiderschapsvaardigheden.

Blending Forces

Benieuwd geworden naar de kennis en services van Blending Forces? Ontdek het op deze pagina. 

Laatste update: 17 mei 2023