Hoe voorkom je een bore-out?

Een bore-out kan gezien worden als het tegenovergestelde van een burn-out, je bent als het ware ‘onderprikkeld’. Je bent in deze situatie onderbelast en je wordt niet (genoeg) gestimuleerd. In de meeste gevallen heeft een bore-out dezelfde of vergelijkbare symptomen als een depressie; dit houdt in dat je vermoeidheid, stress, een verlies van zelfvertrouwen en verlies van interesse in je omgeving kan ervaren.

Wist je dat… Wel 15 procent van de werknemers zich enorm verveeld op het werk!

  1. Zinvol bezig zijn op het werk kan je eigenwaarde verhogen, probeer daarom proactief in jouw werk te zijn. Dit geeft voldoening aan het einde van de werkweek. 
  2. Behoud structuur binnen je werkzaamheden. Door het stellen van deadlines zorg je dat je echt werkt als het daar tijd voor is. Tevens geeft het ‘afvinken’ van een taak je een voldaan gevoel. 
  3. Het is belangrijk om te blijven leren. Als je iets nieuws leert, wordt je hierdoor geprikkeld en gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. Een leuke cursus of training kan tevens nieuwe skills meebrengen die je vervolgens toe kan passen op je huidige functie. De lesstof hoeft niet per se in het eigen vakgebied te zijn, maar als het wel in de buurt komt is dat een pré!
  4. Zorg voor een duidelijk onderscheid tussen privé en werk. Zo kan je met genoeg compassie de gebeurtenissen buiten werktijd beleven, en kun je met meer frisse moed je werkdagen beginnen. Daarbij voorkom je dat je je bore-out mee naar huis neemt!

wat is een bore-out

bore-out voorkomen

tips tegen een bore-out

Heb je het gevoel dat de tips je niet kunnen helpen? Neem dan contact op met een therapeut of andere vormen van professionele hulp.

Laatste update: 24 oktober 2022