Hoe behoud je personeel?

Het is altijd belangrijk om talentvol personeel te behouden. Dat is zeker het geval wanneer er een landelijk tekort daaraan is! Enkel een goed salaris is vandaag de dag niet meer voldoende, want er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat personeel tevreden is en vitaal blijft. 
Blending Forces zorgt ervoor dat organisaties en teams gemotiveerd, gezond, duurzaam en resultaatgericht gaan samenwerken. Met als doel jouw onderneming om te toveren tot een vitaal bedrijf! Om jou en je onderneming te helpen met het behouden van (vitaal) personeel heeft blending forces 5 tips opgesteld. Deze kunnen je helpen binnen de rol van vitaal leiderschap.  

2 Houd medewerkers fit

De vitaliteit van medewerkers heeft effect op de productiviteit van de medewerkers. Je kunt de werknemers om te beginnen stimuleren gezond te eten, door bedrijfsfruit of gezonde lunchen te verzorgen. Daarnaast kun je een lunchtijd inplannen waarbij er, naast tijd om te eten, er tijd is om te ontspannen. Denk bij ontspanning aan een rondje wandelen of een spelletje zoals pingpong of tafelvoetbal. Deze activiteiten zullen tevens de werksfeer bevorderen, zoals omschreven in tip 1 in de alinea hierboven. 

Het stimuleren van fysieke vitaliteit van een medewerker is ook van belang. Naast het bovengenoemde rondje wandelen in de pauze is het stimuleren van sporten dus ook een goede mogelijkheid. Bijvoorbeeld door het aanbieden van kortingen bij sportscholen of het organiseren van een wekelijks sportklasje na werktijd hou je je werknemers fit en in beweging! 

3 Waardering en erkenning

Het is van belang te laten merken aan werknemers dat ze gewaardeerd worden voor het werk dat ze doen. Een simpel compliment helpt hierbij, maar ook een kleinigheidje wanneer iemand jarig is of een mijlpaal heeft bereikt. Met de feestdagen een relatiegeschenk of een persoonlijke boodschap van directie naar het personeel (het liefst een persoonlijk bericht per werknemer), of een mooie combinatie van beide. 

Het goed begeleiden van nieuwe werknemers is hierbij ook belangrijk. Wel 69% van werknemers die een goed onboardingsproces hebben doorgaan zullen langer dan 3 jaar bij dezelfde werkgever blijven. Deze begeleiding begint bij de eerste dag van een nieuwe werknemer. Hierbij is het meteen ontzettend belangrijk dat deze, vaak zenuwachtige, nieuwe kracht genoeg informatie heeft om de dag zorgeloos te beginnen. Waar moet kan er geparkeerd worden? Wat is het kledingvoorschrift? Weet iedereen dat er een nieuw teamlid komt dat met open armen ontvangen moet worden? Na de eerste binnenkomst is het voornamelijk belangrijk dat de nieuwe werknemer weet welke taken er opgepakt kunnen worden, zodat hij/zij niet meteen ‘aan het zwemmen’ is.

4 Stimuleer ontwikkeling

Werkgeluk wordt gestimuleerd door persoonlijke groei en ontwikkeling. Daag hierom medewerkers uit om zich te blijven ontwikkelen! Tevens voorkomt dit dat iemand mogelijk een bore-out krijgt. Sinds 2022 kan iedereen in Nederland jaarlijks 1000 euro subsidie krijgen om een opleiding te volgen, waardoor het makkelijker en goedkoper is dan ooit om werknemers opleidingen aan te bieden. Deze subsidie kun je aanvragen via STAP.

Door bijscholing, of in sommige gevallen zelfs omscholing, zullen je werknemers hun werk leuk en uitdagend blijven vinden! Ook kun je voor het gehele team cursussen aanbieden, zo hebben we bij Blending Forces programma’s die het hele team tegelijk kan volgen. Door de medewerkers een gezamenlijk leertraject te laten doorlopen over onderwerpen als Persoonlijke Groei, Gezonde Vitale Medewerkers & Fun, Organisatieontwikkeling & Teambuilding of Duurzaamheid & Innovatie, wordt er niet alleen aan het desbetreffende onderwerp gewerkt, maar ook aan samenwerken en teambuilding. Kijk hier bij onze programma's hoe we jou en je organisatie kunnen helpen!

5 Balans tussen privé en werk

Vandaag de dag staat balans tussen privé en werk hoog in het vaandel. Soms is het lastig te bedenken hoe u dit stimuleert. Voor werknemers is het van belang dat er prioriteit wordt gegeven aan specifieke taken die er daadwerkelijk toe doen. Daarom moet er een werksfeer worden gecreëerd waarin niet ieder taakje dat voorbij komt onmiddellijk wordt aangepakt. Dit zou namelijk op den duur voor overwerk en zelfs een burn-out kunnen zorgen. Zorg voor een open sfeer zoals omschreven in tip 1 - dit geeft medewerkers de ruimte en het vertrouwen om tijdig aan de bel te trekken als werkdruk te hoog wordt. Wanneer er goede interne relaties zijn, zullen collega’s elkaar sneller ondersteunen! 
Benieuwd naar wat Blending Forces voor uw onderneming kan betekenen op het gebied van vitaliteit, positiviteit en kracht? Bekijk dan deze pagina of neem direct contact met ons op. 

loyaal vitaal werknemers

Laatste update: 25 oktober 2022