Focus behouden op je werkdag

Het is lastig om de gehele dag focus te behouden op werk. Zo zijn er collega’s die je vragen stellen of gewoon zomaar een praatje willen maken, en zijn er e-mails of uw telefoon waarop je constant berichten ontvangt. Blending Forces helpt je je concentratie te verbeteren, door een aantal handige tips voor je in kaart te brengen!

2 Een opgeruimde werkplek (of niet?)

Dit zal per werknemer kunnen verschillen, maar over het algemeen geldt: hoe meer een werkplek opgeruimd is, hoe geconcentreerder er gewerkt kan worden. Documenten raken minder snel verloren in een wirwar van spullen en er is minder afleiding rond het toetsenbord. Door aan het eind van de werkdag de werkplek netjes achter te laten, kan er bovendien een gevoel van afsluiting ontstaan, wat kan voorkomen dat mensen in een sleur belanden.


Toch zullen sommige werknemers, of zelfs hele afdelingen of organisaties, hier anders over denken. Zo was het Albert Einstein die zich ooit afvroeg: ‘If a cluttered desk is a sign of a cluttered mind, of what, then, is an empty desk a sign?’ Ofwel: als een rommelig bureau bij een rommelig hoofd hoort, wat zegt dit dan over een leeg bureau? Uit onderzoek is gebleken dat een rommelig bureau kan zorgen voor creativiteit en onconventionele beslissingen (bron). Dit kun je in je achterhoofd houden wanneer creatieve collega’s weigeren al hun troep op te ruimen!

3 Neem regelmatig pauze

Door regelmatig pauze te nemen geef je je hoofd rust, je kunt hiervoor de pomodoro techniek gebruiken. Je werkt hierbij 25 minuten en hebt hierna 5 minuten pauze. Na een aantal blokken heb je dan een wat langere break. Deze techniek zorgt ervoor dat je je spanningsboog langer kan behouden, en plezier in je werkzaamheden behoudt! Ook is deze techniek raadzaam om te voorkomen dat je te lang naar een beeldscherm staart of in dezelfde houding achter je bureau zit.

4 Goed slapen

Zoals algemeen bekend is 8 uur slaap per nacht het meest ideaal voor volwassen mensen. Voor je werkzaamheden is dit natuurlijk ook erg belangrijk - slaap is misschien wel de belangrijkste factor die invloed heeft op je vitaliteit. Regelmaat is hierbij het sleutelwoord! Elke dag om (ongeveer) dezelfde tijd slapen en wakker worden zorgt er niet alleen voor dat je sneller in slaap valt en makkelijker wakker wordt, maar ook dat de tijd die je slaapt effectiever is en dus meer energie oplevert!

5 Bewegen

Bij de meeste beroepen zitten werknemers (en werkgevers) voornamelijk stil achter een bureau. Daarom is het belangrijk buiten werktijd genoeg aan beweging te komen. Naar de sportschool of andere sporten beoefenen levert vrijwel alleen maar voordelen op, maar kost natuurlijk wel tijd en geld. Lopend of fietsend naar werk kan daarom ook net dat stukje extra beweging opleveren dat je vitaal en fit maakt! Daarbij is het nog goed voor het milieu ook.

Ook het zitten achter een bureau kan tegenwoordig voor beweging of inspanning zorgen. Denk hierbij aan een ergonomische zitbal in plaats van een bureaustoel, of een fietsbureau. Ook kan er vanuit de organisatie bij worden gedragen aan een gezond en vitaal bedrijf door bijvoorbeeld een samenwerking aan te gaan met een lokale sportschool, waardoor werknemers korting kunnen krijgen op een abonnement. 

6 Werk niet in de omgeving waar je relaxt

Hier is veel over geschreven en gedacht tijdens de coronajaren, waarin thuiswerken noodzakelijk werd. Het beviel een aantal mensen, en een aantal mensen niet. Voor sommige mensen werkt het heel goed om lekker in de vertrouwde thuisomgeving aan het werk te gaan, voor anderen was het een verschrikking. 

Hiervoor geldt, net als bij het opruimen van het bureau, dat het heel erg per organisatie en per mens verschilt wat het beste is. Een bedrijf kan bijvoorbeeld liever alle werknemers op een plek hebben zodat zij makkelijker samen kunnen werken, maar kan er ook voor kiezen mensen meer vrijheid te geven. Hierbij is vertrouwen erg belangrijk. Doet iedereen wel evenveel werk als zij niet op kantoor zitten?

gedreven werknemers

Deze tips zouden je al een eind op weg kunnen helpen je concentratie niet te verliezen op de werkvloer. Mocht je alles al geprobeerd hebben, maar wil het nog steeds niet lukken, dan is het raadzaam eens te bedenken of je wel met de juiste werkzaamheden bezig bent. Als je niet op je plek zit in je huidige positie zal het sowieso erg moeilijk worden je lang te concentreren, en is het misschien tijd voor een nieuwe uitdaging!

Lees meer van Blending Forces: burn-out | verandermanagement | bore out | personeel behouden

Laatste update: 24 oktober 2022