Effectieve leiderschapsstijl: Welke stijl past het beste bij jou?

Leiderschapsstijlen; welke stijl is voor jou het meest effectief? Ben je benieuwd naar de meest effectieve leiderschapsstijl? Als manager of teamleider is het belangrijk om te weten welke leiderschapsstijl het beste bij jou past en jouw team het meest positief beïnvloedt. In dit blog van Blending Forces behandelen we verschillende leiderschapsstijlen en helpen we je de juiste keuze te maken. Ontdek meer over directief leiderschap, democratisch leiderschap, participerend leiderschap en transformationeel leiderschap. Leer welke stijl jouw sterke punten benadrukt en waar je je nog kunt ontwikkelen!

Contact

Directief leiderschap

Een directieve leiderschapsstijl houdt in dat je als teamleider of manager duidelijk bent over verwachtingen, gewenste resultaten en doelen. Jij geeft als directieve leider aanwijzingen aan je team, instrueert en geeft je duidelijke mening en visie weer. Als leidinggevende wordt er van je verwacht dat je richting geeft. Met een directieve leiderschapsstijl laat je jouw kernkwaliteiten zien zoals doortastendheid en besluitvaardigheid. 

Een mogelijke valkuil bij directief leiderschap dat er té veel focus ligt op het behalen van het doel, dat hierbij gebrek is aan betrokkenheid van medewerkers. Dit is dan omdat de leider aan hen niet voldoende aandacht geeft en dus medewerkers niet weet te motiveren. Ontdek op deze pagina meer over directief leiderschap

Democratisch leiderschap

Democratisch leiderschap, ofwel mensgericht leiderschap, is een leiderschapsstijl waarbij de aandacht van de leidinggevende volledig gericht is op het motiveren van het team. De mening en inspraak van medewerkers is binnen de democratische leiderschapsstijl van groot belang. Deze manier van leidinggeven wakkert creativiteit aan en stimuleert het team om samen te werken aan een opdracht. 

Als leidinggevende is het belangrijk zelf ook betrokken te zijn binnen het team. Want hoewel het team binnen een democratie een grotere tevredenheid en meer vertrouwen ervaren en er minder absentie en een hogere productiviteit te merken is - zitten er ook valkuilen aan de leiderschapsvorm vast. Ontdek de valkuilen op deze pagina - hier lees je meer over democratisch leiderschap. 

Effectief leiderschap

De leiderschapsvorm effectief leiderschap houdt zich vooral bezig met het bereiken van een specifiek doel. Je past je leiderschapsstijl telkens aan op de situatie waarin je team of medewerker zich bevindt. Effectief leiderschap wordt daarom ook wel situationeel leiderschap genoemd, welke op te delen is in 4 leiderschapsstijlen (lees hier meer over op deze pagina). 

Als leider beschik je over eigenschappen zoals het kunnen motiveren van anderen, besluitvaardigheid, sterke communicatie, doortastendheid, snel kunnen schakelen en kunnen inspireren. Echter is misschien nog wel de belangrijkste competentie voor een goede leider zelfreflectie. Je moet je bewust zijn van je eigen kwaliteiten, maar ook van hetgeen waarin jij als leider je nog kan ontwikkelen! Lees meer over deze leiderschapsvorm in de blog “situationeel leiderschap

Gedeeld leiderschap

Binnen gedeeld leiderschap neemt iedere medewerker binnen het team eenzelfde rol van leiderschap op zich. Leiderschap nemen houdt niet in dat de medewerker in kwestie leidinggevende is binnen het team. De formele leidinggevende geeft echter wel wat autoriteit af binnen deze leiderschapsvorm. Dit geeft ruimte voor het gezamenlijk streven naar een groter doel - het belang van het hele team staat voorop.

De leidinggevende geeft teamleden de ruimte om hun werk te doen en initiatieven te nemen. Er wordt gecoacht, er vinden intervisies plaats en onderling zijn er veel contactmomenten. De randvoorwaarden brengt de leidinggevende in kaart, de invulling en uitvoering ligt bij de medewerkers.

Welke leider ben jij?

Elke leider heeft een unieke stijl die past bij zijn of haar persoonlijkheid. Het is essentieel om je leiderschapsstijl aan te passen aan de individuele medewerkers en situaties; wat bij de een werkt, werkt niet bij de ander! Om medewerkersbetrokkenheid te vergroten is het belangrijk dat je als leider naar iedere individuele medewerker of situatie gaat kijken, en dus niet één aanpak voor het gehele team hebt (lees meer over dit onderwerp in de blog: situationeel leiderschap). Dit kost wellicht wat meer tijd en moeite, maar zal op den duur zeker vruchten af gaan werpen!

Meer te weten komen over effectief leiderschap? Bekijk dan de leestip van Blending Forces: “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”

Blending Forces

Benieuwd geworden naar de kennis en services van Blending Forces? Ontdek het op deze pagina. 

Laatste update: 17 mei 2023